Pages

Saturday, December 25, 2010

Top Up 10!!


Hampir sehari suntuk saya ke Kota Bharu semalam. Disamping menjalankan tugas-tugas rasmi sebagai ‘Sura Rumah Sepenuh Masa’, tugas menjadi pemandu setia kepada bonda terchenta juga menjadi agenda utama. Berpagi-pagi lagi saya bangun dan mencapai tuala untuk mandi pada jam 6 pagi lalu bergeas ke Kunag Kerian melunaskan tanggungjawab. Saya gembira dengan tugas ini apalagu dapat berkhidmat kepada bonda terchenta. Sudah tua dimamah usia binda saya!! Sekadar menghantar dan mengambil bonda tidak mampu untuk membalas jasa ibu. Syurga itu dibawah telapak kaki ibu!! Berkat hidup pada memberi. Saya yakin, taat pada ibu dan bapa akan membawa kepada keberkatan hidup!! Saya meninggalkan abah yang agak ‘keletihan’ disebabkan diebetis. Sepatah bercakap dengan abah diwaktu subuh, saya berkata ‘abah, amar tidak ada dirumah sepanjang hari ini. Mungkin balik petang sekali dengan amik ma’. Abah mengangguk mengiyakan premis saya. Saya ingatkan adik-adik, Siti dan Amer supaya tengok-tengokkan abah. Perjalanan diteruskan ke Kubang Kerian. Pagi-pagi lagi saya sudah bercakap fasal-fasal masa depan dengan bonda. Sudah menjadi habit barangkali!!

 Berpagi-pagi lagi sampai di HUSM!! Tiada orang pun dijalan raya!! maklumlah, hari sabtu, Kelantan bercuti. Tugas seorang jururawat bukan mengira masa dan hari. ONCALL memanjang. Saya ke kedai Top Up untuk memasukkan tambah nilai. Datang seorang gadis. Agak rupawan. Tidak memakai penutup kepala. Rambut seolah-olah seperti disimbah cat kuning!! Aargh..anak muda ini agak ranggi dressingnya!! Berkata anak gadis itu kapada tuan empunya kedai, Top Up sepuluh!! Dengan nada yang amat nyaring dan kuat. Gaya mimik muka yang amat kurang sopan. Bercakap bagaikan dialah raja disitu. Saya memerhati dari tepi. Errrmm….masuk terus ah..013…bla…bla…bla….Empunya kedai menegur anak gadis ini, pastikan balik itu nombor awak, nanti salah pula. Anak gadi menjawab ‘arggh…tak pa, tak masuk, top up lagi, apa la susah!!. Lalu anak gadis  ini berlalu meninggalkan kedai. Argh..kurang ajar budak ini, menengking bagaikan tiada orang di hospital ini!! Saya terkesima melihat perbuatan anak gadis ini. Rupawan (agak la kot), tapi kurang ajar!!. Saya berkata kepada empunya kedai, ‘tak apa encik, budak baru nak besar. Tidak mengerti apa-apa lagi. Kurang didikan kesopanan menjadikan dia begitu. Sabar encik ya!!’ menenangkan empunyai kedai yang agak marah degan perbuatan anak gadis itu.
Kad top up ini dipolitikkan hingga hilang rasa hormat. Inilah anak bangsa mu!!


Situasi ini biasa berlaku. Agak sudah terbiasa kala kiamat sudah dekat! Saya doakan agar anak gadis tersebut mendapat hidayah. Tuntasnya, apa yang dipertontonkan diluar adalah merupakan didikan dirumah. Kalau dengan orang lain sudah begitu, apalagi kalau dengan ibu sendiri!

0 comments: