Pages

Friday, June 17, 2011

Penulisan Proposal & IPS.


 Alhamdulillah. Segala kelengkapan dan dokumentasi unt6uk saya lengkapkan bagi permohonan masuk ke program sarjana telah pun lengkap. Proposal atau dalam bahasa melayunya juga disebut sebagai cadangan penyelidikan merupakan syarat wajib yang perlu dipenuhi oleh calon yang ingin menyambung pengajian di peringkat sarjana bagi MOD A. pembelajaran diperingkat sarjana mempunyai beberapa kaedah (MOD atau cara pengajian= ini adalah berdasarkan kepada apa yang saya faham) yakni ada MOD A , B dan C. jika dahulu MOD A merupakan mod dimana pelajar perlu menghadiri kelas dan melakukan penyelidikan, mod B juga kelas dan penyelidikan tetapi lebih pembehagian jam kreditnya sama (contih kalau 36 jam kredit, makanya dibahagikan dua, 18 untuk habiskan kelas dan 18 lagi untuk penulisan tesis. Dan MOD C adalah cara pengajian dimana oelajar tidak perlu menghadiri kelas. Lakukan penyelidkan sahaja. Akan tetapi definisi ini telah berubah, yakni MOD A adalah sebagai penyelidikan sepenuhnya. SAya mengambil MOD A sebagai salah satu pilihan pengajian kerana, ada justifikasinya :

1) Tidak sesuai  untuk mengambil MOD B dan C kerana ia memerlukan pelajar ke kelas. Saya tidak tahu dimana lagi tempat yang saya akan posting, maka saya memilih MOD A.

2) Fakulti FSK tidak menawarkan MOD pengajian B dan C. maka tiada pilihan. MOD A lah yang ada!!

Saya hemat saya, tujuan penukaran definisi mod ini adalah untuk mengimarahlan lagi semangat penyelidikan dalam kalangan pelajar UPSI khususnya.  Bagi hemat saya, MOD B dan C tiada bezanya dengan pelajar ijazah sarjana muda. Ke kelas dan menulis penyelidikan. MOD A mungkin jarang pelajar untuk ambil kerana takut pada peperiksaan lisan akhir VIVA yang mana pelajar akan ditanya bertalu-talu oleh pemeriksa luar tentang kajian yang telah dijalankan. VIVA ini sudah sedikit memasuki ala-ala mod pengajian di peringkat P.hD. ya! Bagi saya sama! Kerana sarjana MOD A dan pengajian doctor falsafah adalah sama daripada segi penstrukturannya. Cuma ukuran kedalalaman kajian yang membezakannya. Kajian di peringkat sarjana mungkin tidak sedalam kajian yang dijalankan oleh pelajar P.hD. ini lah apa yang saya katakana sama! Pengorbanan juga tidak sama! P.hD agak mujahadah perjalannya!. sarjana? Baru permulaan cerita! Hehe sekadar bercerita sahaja!

Proposal yang ditulis lengkap serta dokumen. Telah saya hantar di  IPS petang tadi (17 jun 2011, Jumaat). Jutaan terima kasih saya ucapkan kepada Encik Nizam (penyarah minor saya) dan Prof Dr Zainudin (Timb. Dekan Akademik FSK) yang sudi menjadi pengadil bagi pihak saya! Alhamdulillah! Semuanya selesai! Tunggu sahaja keputusan pada Ogis nanti! Harap semuanya okai!

P/s: Target saya! Sebelum posting, penulisan tesis hendaklah sudah meliputi BAB 1, 2 dan 3!!! Ini target. InsyaAllah capai!! HAruslah gigih menatar ilmu! Bermatlamat dan jelas!!

3 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum Amar

Sy bdk Geo juga 1 batch dgn Jabar.
Sy berniat nk sambung Master juga cuma sy tak pasti nak amik Mod mn satu. Klu mcm sy pilih mod secara kerja kursus je, agak2 mcmna? sy nak amik full time klu boleh. Tp setahu sy klu utk kos Geo hanya ada SECARA PENYELIDIKAN shja.
Sy konpiusla... tak tahu nak amik Mod segala bagai tu. Sy br je e-mel Prof. Zai td. tgh tggu reply dia juga ni.

Amar Al-Bakhtiar said...

oh..bagus nk sambung master..alhmdulillah..cuma nasihat saya, fikirkan bidang apa yang awak nk buat? pendidikan (M.Ed) atai konten (M.A geo)..kalau di jabatan kita...jabatan geografi...jabatan tak tawarkan taw kalau kursus master geografi (MA) yang ada kelas...semuanya secara penyelidiikan..huhu kalau pendidikan je ada banyak...mod A, B dan c..semua ada huhuh..pilih lah nk belajar apa..anda sendiri yang berhak memilih..huhu..apa pun tahniah lah sb nk sambung..buat pilihan yang terbaik..selalu lah lawat laman web IPS upsi.semua ada kat situ..

awak sepatutnya hubungi P.M Dr Suhaili..sebb dia jadi dekan IPS sekarang ni...prfo zai tak taw ap2..dia dekan FSK je skerang ni..jadi nasihat saya..kalau nk tahu tntang master...hubungi dr suhaili k..huhuh..apa2 hal nt kita boleh sembang kat fb la..add je fb saya..kat sini x bape nk jelas sangt..nasib bek saya bukak blog huhuh...:)

anyway..welcome to the club!! :)

kucing comel said...

assalamuailaikum...saya ada bincang dengan pensyarah mengenai mod apa yang sesuai diambil..kata pensyarah saya mod b lebih sesuai untuk individu yang bercita2 nak jadi pensyarah..sebab kita dpt pengalaman semasa di kelas...kalau kita amik full researh kita tak didedahkan sgt dengan teknik pengajaran...mod c pula untuk kakitangan kerajaan atau swasta yang mahu kenaikan pangkat...maafkan sy andai tersalah..